שלום שלום!
יש מעט מאוד מאכלים שמזוהים יותר עם המטבח הרוסי מאשר כוסמת. בתקופת השלטון הקומוניסטי, כשרוב מדפי המזון בחנויות סבלו באופן כרוני מריקנות יתר, כוסמת משום מה תמיד היתה בנמצא, וזאת הסיבה שהיא הפכה לאחד מעמודי התווך של המטבח הרוסי. אני לקחתי את הטעם הזה, שאני זוכר בערך מאז שאני זוכרת את עצמי, ושדרגתי אותו מעט, על ידי השילוב של מטבח נוסף שאני מאוד אוהב – המטבח מהאסיה התיכונה – אוזבקיסטן, קזחסטן וכדומה. מה שיצא – זה שילוב מעניין של דייסת הכוסמת הרוסית עם האושפלאו או הפלוב הפרסי, ואני רוצה לומר לכם, שילוב מאוד מאוד מוצלח.
פלוב קלאסי מכינים עם בשר טלה. אני לקחתי צעד הצידה ובמקום הטלה אשתמש בבשר עוף. יותר נכון, בירך עוף, שידוע יותר בכינוי "פרגיות". אז היום נצטרך:
- 600 גרם ירך עוף חתוך לקוביות גדולות
- 2 בצלים גדולים פרוסים דק
- 3 גזרים חתוכים לקוביות בגודל של כ-0.5 ס"מ
- 500 גרם כוסמת
- מלח ים
- פלפל שחור גרוס דק
- 1 כפית כמון טחון
- 1/3 כוס שמן קנולה
- 4 כפות שמן זית
- 1 ליטר מים רותחים
בסיר עמוק בעל תחתית עבה מחממים את כל השמן. כשהשמן חם מאוד, מוסיפים את הבצל הפרוס ומטגנים עד להזהבה קלה.
מוסיפים את קוביות הבשר ומטגנים עד שהבשר משנה צבע, בערך 3-4 דקות. אז מוסיפים את הגזר, מטגנים כדקה אחת, מתבלים במלח, פלפל שחור וכמון, ומוסיפים מים רותחים בכמות שתכסה את הבשר בסיר, ולא יותר. מערבבים, מנמיכים את האש ומבשלים כ-10-12 דקות.
טועמים, מתקנים תיבול אם צריך, ומוסיפים בשכבה את הכוסמת. לא מערבבים! זה חשוב כי כל העניין בבישול הפלוב הוא בישול בשכבות, זה מאפשר, לקראת סוף הבישול, ממש תהליך אידוי של הכוסמת.
מוסיפים כ-800 מ"ל מים רותחים בעדינות, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים עד שהמים נספגים בכוסמת. אחר כך מכסים בסיר וממשיכים לבשל על אש הכי נמוכה עוד כחצי שעה.
זהו. מגישים ונהנים!
בתאבון!
מתכון טוב. רק שאם עושים 1/2 קג כוסמת צריך קצת יותר מ 600 ג (ברוטו) בשר. בקזחסטן אולי נותנים לסועד הר כוסמת ועליו 2 פיסות בשר… בגלל זה עלינו לארץ ישראל. אני ממליץ על 1 קג בשר לפחות.
שמע, 500 גרם כוסמת זה לא הרבה, אל תשכח שכוסמת זה לא אורז, היא לא סופחת פי 3 מים… אבל אני איתך, ככל שיותר בשר, יותר טוב! 😉
האט ניתן להכין מחצית הכמות
כמובן.
ממש עשה לי חשק לכוסמת. רציתי להכין היום משהו דומה עם אורז, אבל אחרי הפוסט הולכת על "גרצ'קה" בוודאות.
שמח לשמוע 🙂 🙂 🙂