הפוסט הזה שכב אצלי "במגירה" כבר משהו כמו חודש, והיום במקרה נתקלתי בו במדור ה"טיוטות" והחלטתי שהוא נזנח שלא בצדק.
מזמן כבר רציתי לומר משהו על הנושא של אתרי "מחשבונים" כמו ה"מנגולטור" ודומים לו. אני לא בא למתוח ביקורת על האתרים האלה, או לקבוע כמה הם טובים או מועילים. ומצד שני, אני כן אגיד, שלי אישית אף אתר כזה לא היה מתאים. מסיבה אחת מאוד פשוטה – יותר מדיי הנחות יסוד. לדוגמא, יש סוג של סטיגמה כזאת, שילדים אוהבים נקניקיות. או שתמיד יש כנפיים. אז מה אני אמור לעשות, אם אותה חבורה שבשבילה אני הולך להכין ארוחת מנגל או גריל לא סובלת נקניקיות ומחשיבה את העוף למנה צמחונית? :). בכל אופן, אני הולך לספר לכם על השיטה שלי לחישוב כמויות, שהוכיחה את עצמה כבר לא פעם ולא פעמיים, ועוד אף פעם לא נשארו אצלי אנשים רעבים, ולא הייתי צריך לקחת דברים הביתה.
דבר ראשון, בואו רגע נחשוב. כמה בשר אוכל אדם ממוצע? אני אגיד לכם. מנה ממוצעת היא בין 220 ל-250 גרם. אבל אצלנו זאת ארוחה שהבשר הוא הדבר העיקרי, נכון? וגם ברוב המקרים הארוחה נמשכת דיי הרבה זמן, אז אנשים נוטים לאכול לאט יותר והרבה יותר. לכן נחשב כמות של כ-600 גרם בשר פר כל סועד. יופי! עכשיו רק נשאר להבין, איך לכל הרוחות ממירים 600 גרם למספר שיפודים או כנפיים או קבבים, מה שזה לא יהיה. אז הנה טבלה פשוטה:
- שיפוד בשר ממוצע (כזה מבמבוק, שמוכרים לנו בחבילות) – 120 עד 150 גרם
- סטייק פרגית – 130-150 גרם
- סטייק אנטריקוט או סינטה – כ-300 גרם, אלא אם כן ביקשתם מהקצב במיוחד לחתוך עבה או דק יותר.
- המבורגר – 150-180 גרם, אלא אם עשיתם לבד, ופה זה כבר ממש לפי כף היד שלכם
- קבב – 100-120 גרם בממוצע
- שיפוד לבבות – בין 50 ל-70 גרם, כשמנה היא 2 שיפודים
- שיפוד יקיטורי (כזה קצר עם "דגל") – 70-80 גרם, כשמנה היא 2 שיפודים
- כנפיים – כ-100 גרם כל כנף, כשמנה היא 2 כנפיים
נקניקיות אני לא סופר כי אצלי פשוט לא ממש אוהבים אותן. אבל אם בא לכם – אין כלל בעיה. קנו 1 ק"ג בחנות ותספרו כמה נקניקיות יש שם. אני יודע, למשל, שמרגז ממוצע שוקל כ-50 גרם.
טוב. אז טבלת המרה יש, נשאר לחשוב על מנות. בדרך כלל אני בונה ארוחה כמו בכל מסעדה או סטייק האוס – מנה ראשונה, מנה עיקרית, סלט(ים), איזושהי תוספת וכמובן קינוח. מנה ראשונה – לרוב זה שיפודי יקיטורי קטנים של פרגיות, סטייק פרגית, לבבות או ירקות, או דברים כמו חציל על האש עם טחינה, כזה שנצלה שלם… אז נעצור רגע על מנה ראשונה.
כלל מספר אחד אצלי – לא להגזים עם מגוון המנות. את הבחירה אני עושה בהתאם לאורחים, אבל אף פעם לא יותר מ-2 סוגים שונים של מנות ראשונות. גודל – שתי המנות יחד צריכות להיות כמשקל המנה העיקרית. אז החלוקה היא כך:
- מנה ראשונה מס' 1 – 150 גרם
- מנה ראשונה מס' 2 – 150 גרם
- מנה עיקרית – 300 גרם
מפה – תעשו חישוב לפי מספר הסועדים, העדפות שלהם והמשקלים ברשימה שנתתי. לדוגמא, סטייק פרגית ו-2 שיפודי לבבות לבן אדם, או 2 כנפיים ו-2 קבבים. ואל תדאגו – זה רק נשמע מעט. אצלי השיטה הזאת עובדת 100% כל פעם.
כעת לגבי ילדים. אצלי מנת יילדים אולטימטיבית היא שיפודי לבבות ויקיטורי פרגיות. שזה בכלל כבר הפך להיות מדע מדוייק אצלי. מ-1 ק"ג פרגיות מתקבלות 14-16 שיפודי יקיטורי, ואני תמיד מחשב 3 שיפודים לכל ילד.
זהו. זה כל החישוב של הבשר. לגבי החומרים הנדרשים למרינדות וכל מה שקשור לזה – לכו לפי מתכונים שלכם ומספר המנות.
אם אתם מכינים תוספות, תצאו מנקודת הנחה שהרבה מאוד אנשים מעדיפים לאכול בשר יותר, ולא את התוספת. אצלי התוספת האולטימטיבית היא סלטים שונים. החישוב שאני לוקח כשכן צריך להכין תוספת הוא, 100 גרם לכל סועד.
מעבר לבשר, כל הירקות, הסלטים, הפיתות והשתיה – אני מחשב כך:
- שתיה – כ-1 ליטר לכל אדם. לא כולל מים, כמובן.
- פיתות – 2 פיתות לאדם
- ירקות טריים (כולל אלה שהולכים לסלטים) – 1 ק"ג ל-8 אנשים בערך
- חומוס – 500 גרם ל-10 אנשים
- טחינה – 250 גרם ל-10 אנשים
אני לא מדבר על סלטים כמו חצילים במיונז או כרוב אדום, כי אני תמיד מכין את אלה לבד, ומ-2 חצילים גדולים יוצא סביבות ה-1 ק"ג של סלט חציל במיונז.
זהו. זאת כל השיטה, שאגב ניתנת לתמחור מאוד קל לפי העיקרון הבא: מחיר של כל הבשר פלוס תוספת של 25%. ברוב המקרים זה יהיה התקציב שלכם, פלוס מינוס 50 שקלים.